OM MYSSJÖ GÅRD

Passa på att koppla bort all teknik (om du vill), njut av stillheten och gå vilse med

flit genom att bli en naturlig del av naturen här på Myssjö gård.


Värt att veta


Myssjö gård ligger på ön Myssjö mellan Nykvarn, Södertälje och Gnesta i Stockholms län och är den enda fastigheten på Myssjö, vilket innebär att vi är helt själva på ön. Gården ligger 50 meter från fastlandet och man tar sig över med båt eller flotte till ön. Du får mer information i samband med din bokning. Läs mer om bokning 

Myssjö gård är en off-grid gård, vilket betyder att vi inte har någon elanslutning till gården. Istället har vi en egen solenergiförsörjd anläggning. Det innebär att man får vara extra omtänksam om de resurser som finns, exempelvis, så kan den wi-fi som finns endast användas en stund under kvällstid.

Här bestämmer du när och vad du vill göra och äta. Om du övernattar tar du med dig mat och dryck, som kan förvaras kyld under din vistelse hos oss. Det finns både grill- och kokmöjligheter på gården. Din disk får du ta hand om själv. Hjälp oss också att hjälpa miljön genom att sortera dina sopor.


Vi kan inte garantera att du blir ensam gäst på ön när du besöker oss. Men gården är stor och det finns flera mysiga platser att sitta på. Vi som äger och driver verksamheten bor delvis på gården under sommaren och kan därför lätt nås om du undrar över något.


Bekvämligheter på gården


 • Mobiler och båtmotorer laddas med el från batterier och solpaneler. Ladduttag finns inne i det gemensamma köket. Bra  att ha med sig en välladdad mobiltelefon och en powerbank, om du vill ta många foton. 
 • Utedass med Pacto torrtoalett fungerar som en vanlig toalett – fast utan vatten. Spolningen sker istället med hjälp av en tunn folie som täcker toalettskålen. Vid varje spolning kapslar spolfolien in avfallet och matar ner det i en avfallsbehållare under toaletten. Avfallet komposteras därefter, och återanvänds på gården.
 • Kylskåp, kokplattor, grill och stekhäll (Muurikka) drivs av gasol.
 • Vedeldad bastu
 • Vatten värms upp separat i bastun för dusch och diskning
 • Eldstad eller gasolkamin värmer upp husen på gården
 • Diskvatten tas direkt från sjön eller värms upp i gårdens bastu 
 • Dricksvatten tas från kommunala vattensystemet och transporteras ut till ön.


Corona


Myssjö gård är i grunden ett bra ställe att åka till om man vill undvika covid-19. Här är det lätt att hålla avstånd till andra människor. Vi är liten nystartad verksamhet  och du vistas mestadels ute i friska luften.

Våra anpassningar med hänsyn till corona:

 • Tvål, vatten och handsprit finns tillgängligt i vårt utedass och i köket, så du kan tvätta och sprita händerna ofta.
 • Om du hyr sovsäck och kudde av oss så ser vi till att du inte sover i en sovsäck som någon annan gäst sovit i under den senaste veckan.
 • Lakan och örngott tvättas självklart efter varje gäst. 
 • Vi har flera platser att laga mat på så det finns gott om utrymme att sprida ut sig på och hitta sin egna plats att äta på.


Vi hoppas erbjuda dig en trevlig och minnesvärd vistelse hos oss och tar tacksamt emot synpunkter (ris som ros) för att vår verksamhet ska utvecklas på bästa sätt..

ETT STYCKE HISTORIA

Om Myssjö


Myssjö är en av två öar i sjön Yngern som är bebodda och som har varit så sedan 1600-talet. Ön Myssjö var ursprungligen ett torp under Sjunda sätesgård. Torpet finns med i jordeboken för 1653 och kallas där Öen eller Öön. Tre personer var då registrerade som boende på torpet.


Det finns få kartor över Sjunda, vilket kan bero på att marken har varit oförändrad och ägd av adelsfamiljer. Från 1903 övergick torparna till att bli kronotorpare. Målet var nu inte längre att etablera jordbruk. I stället skulle kronotorp i första hand upplåtas till lokala skogsarbetare.

Under andra världskriget fanns ett stort behov av skogsprodukter som ved, virke och kol, och det var viktigt för Domänverket att ha tillgång på arbetskraft. Nya arrendatorer fick därför åta sig att arbeta för arrendegivaren minst 75 dagar per år. Domänverket skulle å andra sidan svara för nybyggnationer och upprustning av bostadshus och ekonomibyggnader. Någon arrendeavgift behövde inte betalas förrän byggnaderna var upprustade eller nybyggda. 


Arrendatorn hade rätt till småviltsjakt inom kronotorpets område, men fick inte jaga älg. Husbehovsfiske var tillåtet i angivna vattendrag. Stora mängder flodkräftor fångades runt öarna i södra Yngern och såldes i Stockholm. För kronotorparen var det en viktigt återkommande inkomst under året. Efter kräftpesten på 1920-talet, har flodkräftan  ersatts av signalkräftan.


De barn som bodde på Myssjö hade ungefär 7 kilometer enkel väg, mellan hemmet och skolan. Det blev långa dagar, utan varken skolskjuts, gatlyktor eller för den delen ficklampor att lysa upp vägen med.


1973 var den öppna åkersmarken som funnits på ön sedan länge igenplanterad. Torpet var då utarrenderat till fiske- eller jaktintresserade. 

Sedan 2018 äger Sandra Vesterdahl och Mattias Vegis den enda fastigheten på ön. Verksamheten Myssjö gård startade upp våren 2021. Läs mer om oss

Häradsekonomiska kartan från cirka 1900, hämtad från Lantmäteriets historiska kartarkiv.. Myssjö är utmarkerad med de hus, åkrar, ängar, skog och myr som då fanns på ön..