Myssjö gård
Bada bastu

BADA BASTU

Koppla ner och koppla av. Efter en lång dag på jobbet eller aktivitet ute i naturen kan det vara skönt att landa i gårdens bastu. Låt värmen från den vedeldade kaminen omfånga dig. Häng i gårdens mysiga relaxavdelning och avsluta med ett dopp i en av Sveriges renaste insjöar.
Det är du värd.

vedeldat bastuaggregat
bastuinredning
relaxavdelning
Bastun

BADA BASTU PÅ MYSSJÖ GÅRD

Att basta är ett sätt att leva; en stund ägnad familjen eller en kväll i goda vänners sällskap.

Bastun är en plats för avkoppling, där man söker vederkvickelse efter hårt arbete, fysisk ansträngning och psykisk stress. Värmen verkar stimulerande på blodomloppet, gör gott åt värkande muskler samt ökar ämnesomsättningen. Spänningstillstånd löses och en känsla av välbefinnande infinner sig. 

Bastubad för alla sinnen
Vi har ett vedeldad kamin i vår bastu på gården.  På så vis får du njuta av den mest autentiska formen av bastukulturen. Det stämningsfulla ljuset från den flammande lågan, doften av trä och det behagliga ljudet från den brinnande veden får dig att slappna av och tar dig långt bort från vardagens jäkt.


Vi har plats för ett sällskap på 7-10 personer inne i bastun. Svalka av dig genom att ta ett dopp eller två i sjön Yngern som ligger precis utanför bastun.  Du får låna gårdens bastu och den lilla mysiga relaxavdelningen gratis när du övernattar hos oss.


Bastutips!

  • Tvaga och tvätta av kroppen med tvål och vatten innan du går in i bastun, använd gärna en handuk eller sittlapp att sitta på.

  • Tänker du bada torrbastu så är det viktigt att vänja kroppen vid temperaturen. Börja gärna med 65 - 70°C, som är lämpligt för många, särskilt för den ovane. Öka sedan efter hand upp till önskad temperatur.

  • Gå först upp på övre laven (bänken), där du sitter eller ligger tills kroppen börjar komma i ymnig svettning. Det dröjer en stund, innan svettningen tränger igenom huden, beroende på att den torra luften i början absorberas svetten så fort den kommer fram.
    Så småningom blir dock svettningen så stark, att den inte hinner absorberas och då ser man den sippra fram. Många tror, att man svettas fortare och mera i en fuktig bastu, men det är fel. Om man strax efter inträdandet i bastun blir våt på kroppen är detta många gånger inte utav svett utan av vattenånga.

  • Bastubada endast så länge du själv tycker det är skönt. Tar det emot på allra minsta sätt, bör du avbryta bastubadet.