Myssjö gård
Fiska i Yngern

FISKA I SJÖN YNGERN

I Yngern finns det gott om abborre och gädda - perfekt för en fiskehelg! Prova på att meta från land eller hyr vår roddbåt över dagen. Njut av din fångade fångst till middag och avsluta kvällen i bastun, för att sedan slumra in i någon av våra naturnära boenden.

BOKA IN EN FISKEHELG
MED VÄNNER

Med sina 15 kvadratkilometer är Yngern den största sjön i Stockholms läns södra delar. Sjön har ett medeldjup på 8,4 meter och ett maxdjup på 27,7 meter. Det är en sötvattensjö med en varierande karaktär av djupa kanter och grunda vikar.


Bäst fiskas det från båt men även landfisket är bra. Fisket i sjön är varierande med allt från bottenmete efter braxen i de grunda vikarna till abborrfiske längs med bergsbranter och öppet vatten för gäddfiske.


Värt att veta
Storabborren skyddas i Yngern. Under 2015 blev Yngern den första sjön med maxmått på abborre. Alla abborrar på 38 centimeter eller över ska kastas tillbaka i sjön, för att behålla sjöns populationer med stora abborrar. De stora abborrarna spelar en viktig roll för reproduktion och balansen i ekosystemet.

Fiskeutrustning
Vi har en roddbåt som du kan hyra för en dagstur på sjön. Du bokar gårdens roddbåt som en tillvalsprodukt när du bokar ditt boende hos oss. Gårdens två kajaker har spöhållare, så de passar utmärkt för en kortare prova på fisketur. Kajakerna är lätta att hantera även för nybörjare, oavsett ålder. Ta med dig egen fiskeutrustning och köp Sportfiskekortet Stockholm inför ditt besök hos oss på ön.


Det här bör du särskilt tänka på runt Yngern:

  • inte köra båt för nära häckande fiskgjusar eller storlommar
  • inte flytta blöta fiskeredskap, båtar, kanoter eller annat som kan innebära oönskade arter sprids mellan sjöarna. Se därför till att båtar och redskap har torkat ordentligt innan de flyttas
    mellan sjöar.