Myssjö gård
Paddla kajak eller kanadensare

PADDLA KAJAK, SUP ELLER KANADENSARE

 Utforska naturen i området med gårdens roddbåt, fiskekajaker, SUP-brädor eller kanadensare. Du får låna dom gratis när du övernattar hos oss. Gör ett strandhugg någonstans på färden och upptäck allt som finns i och runt sjön Yngern. 

UPPLEV NATUREN PÅ SJÖN YNGERN

Det finns ett rikt djur- och naturliv i området runt Myssjö.  Här kan du spana in någon av de bäverbon som finns i närheten. Har du tur så kan du se dem simmandes i vattnet. Eller våra fåglar som havsörn, fiskgjuse och storlom som bor i närheten. Du får låna våra brädor, kajaker och kanadensare gratis i samband med en övernattning hos oss. 


SUP-brädor
Vi har två svensktillverkade uppblåsbara Konas SUP-brädor som är designade för att fungera bra i svenska vatten. Däckmattan, dvs den mjuka ytan du står på täcker en stor del av ytan och ger dig gott om utrymme för ett yogapass på brädan.
Däckmattan är 5 mm tjock och har ett mönster som ger bra grepp även när den blir blöt. Framtill finns elastiska lastremmar så du kan få med dig lite packning under dina äventyr
eller en vattenflaska om du tränar. Brädan passar för att upptäcka nya öar med liten dagspackning.

Fiskekajaker
Våra två kajaker har spöhållare, perfekt för en fisketur.  I sjön Yngern finns bland annat abborre och gädda.  På Fiskekorts hemsida kan du köpa fiskekort Kajakerna är även väldigt stabila och man sitter bra i dem. De är perfekta för nybörjare oavsett ålder.


Kanadensare
Vår kanadensare har plats för två personer, med gott om utrymme för en längre tur.  Ta med kläder efter väder, badkläder, picknickkorg och kikare på färden. Flytväst finns att låna.

Barn som ror roddbåt

YNGERN - EN SVERIGES RENASTE INSJÖAR

Med sina 15 kvadratkilometer är Yngern den största sjön i länets södra delar. Sjön ligger inbäddad i ett storslagetskogssladskap med liten bebyggelse. Vattnet är så rent att flera
boende längs med sjön använder det som dricksvatten. Yngerns vattenkvalitet, storlek och mångformighet, med alla vikar, öar och sund gör att det är en unik biologisk mångfald i sjön.
Sjöns varierande och realtivt orörda omgivningar med gammelskogar, bergbranter, myrar och bäckar förstärker artrikedomen i området.

Öster om Yngern ligger Turingeåsen, en rullstensås med sand och grus som filtrerar och renar regn- och dagvatten och tillför Yngern rent vatten. I åsen finns åsgropssjöar som bildades när stora isblock smälte bort för 10 000 år sedan.


Utforska växtligheten vid vattnet
På Yngerns grusiga och sandiga bottnar lever ovanlig a växter. Skaftslamkrypan är en växt som är beroende av sjöns rena vatten som i Stocksholms län bara är funnen i sjön Yngern.
Andra typiska växter för Yngern är rosettsbladsväxterna Styft Braxengräs och Notblomster. I de täta braxengräsmattorna gömmer sig en mängd olika små kryp som insektslarver, maskar, musslor och småfisk.


Längs stränderna finns här och var träd som fallit ut i vattnet, en del på grund av stormar och bävrar. Träden blir ett viktigt skydd åt fiskstim och livsmiljö för alger och insekter.


Rikt djurliv
Fiskgjusar och storlommar lever kring ostörda klarvattensjöar, ovanligt många par häckar vid Yngern. I sjön finns många ovanliga arter och sådana som normalt bara hittas i rinnande syrerika vatten. Den gula forssländan är en av dem. Den lilla sländan ingår i Nykvarns kommunvapen.